Home / Zorgspecial / Steeds meer innovaties in de zorg

Steeds meer innovaties in de zorg

‘Innovatie bij start bij de medewerkers’

In het huidige zorglandschap is technologie steeds belangrijker aan het worden. Bij De Zorggroep, een grote zorgorganisatie in Noord- en Midden-Limburg omarmen ze innovatie. Ze durven te proberen, leren van en met elkaar en stappen af van bestaande structuren en gewoontes.

Innovatiebegeleider Petra van Wijlick: “Er is een groot tekort aan zorgmedewerkers. Om dat op te vangen, zoeken we naar slimme oplossingen. Dat vraagt een andere manier van denken. Technologische ontwikkelingen ondersteunen de medewerkers, maar ook de cliënten. In dit kader omarmen we de technologische ontwikkelingen, die zowel de medewerkers als de cliënten kunnen ondersteunen. Daardoor én door de inzet van hulpmiddelen wordt de zelfredzaamheid van een cliënt vergroot en dat draagt bij aan de kwaliteit van leven.”

Een goed idee
Innovatie start bij de medewerkers. Zij weten immers het beste wat werkt en wat beter kan. Ze bekijken waar kansen liggen en vormen ideeën. Petra: “Hierbij is het belangrijk om uit te gaan van de behoefte die speelt. Bij een goed idee, beginnen we eerst met een experiment. Is het experiment succesvol, dan wordt het idee verder vormgegeven. Vervolgens starten we met een pilot om de nieuwe ontwikkeling verder uit te rollen.” 

Slimme Bril
Het afgelopen half jaar is volop geëxperimenteerd met de Slimme Bril. Via deze bril met een camera die de zorgmedewerker draagt, kan een verpleegkundige of arts op een telefoon of tablet live meekijken. De meekijker kan op deze manier direct deskundig advies en instructies geven. Met deze innovatie kan beter en sneller worden ingespeeld op de gewenste zorg in de praktijk. De Slimme Bril bleek goed van pas te komen tijdens de huidige coronapandemie om op afstand toch de juiste zorg te kunnen blijven leveren. Petra: “Het is wel belangrijk om te onthouden dat zulke innovaties ‘slechts’ hulpmiddelen zijn en een arts of zorgmedewerker niet kan vervangen.“ 

Meer info? Kijk op: www.werkenbijdezorggroep.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Carintreggeland: een lerende organisatie

‘Het contact met de cliënten vind ik erg leuk’ “Na mijn stage ben ik naast …