Home / Zorgnieuws / Studenten gezondheidszorg steken hun handen uit de mouwen in Bosnië en Herzegovina

Studenten gezondheidszorg steken hun handen uit de mouwen in Bosnië en Herzegovina

Vorige week vertrok een bus met maar liefst 35 studenten en docenten van het Gezondheidszorg College Amersfoort naar Bosnië en Herzegovina voor een project van ‘Out of Area’. De bus was niet alleen gevuld met vrijwilligers. Het ruim onderin zat overvol met ontvangen gesponsorde spullen voor de instellingen. Alle deelnemers steken hier deze week hun handen uit de mouwen en keren straks terug met een mooie levenservaring.

“In Bosnië heb ik gezien dat het leven er aan de buitenkant mooier uitziet dan het er aan de binnenkant aan toe gaat. Mensen voelen daar nog steeds de pijn en verdriet die de oorlog heeft achtergelaten.”, aldus student Loirraine Kayleigh.

Voorbereidingen
Onder verschillende groepjes van studenten en docenten werden voorafgaand aan de reis de nodige  werkzaamheden om de reis mogelijk te maken verdeeld. Zo deed het ene groepje de projectvoorbereiding, zette een ander groepje de financiën op een rijtje en was er een groepje verantwoordelijk voor het binnenhalen van bruikbare spullen. Alle studenten hadden zich ook allemaal ingezet om sponsorgeld op te halen, wat ze in Bosnië en Herzegovina aan een aantal instellingen konden doneren. In totaal was dat maar liefst € 4550,- euro.

Donatie aan ziekenhuis Konijc
De studenten hebben in Bosnië onder andere een ziekenhuis bezocht in Konijc en kregen daar een rondleiding over onder andere de kinderafdeling en verschillende verpleegafdelingen. De arts die daar de rondleiding gaf, vertelde ook een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen tijdens de oorlog. Na de rondleiding hebben enkele studenten nog met de directrice van het ziekenhuis gezeten om te bespreken wat voor (nieuwe) spullen goed van pas zouden kunnen komen. Van het opgehaalde sponsorgeld werd een deel geschonken aan het ziekenhuis voor een ECG-apparaat en speciaal voor de kinderafdeling werden er ook nog speentjes, weegdoeken en knuffels geschonken en een mooi bedrag voor de aanschaf van een vernevelapparaat en eventuele medicijnen.

“Het was bijzonder om in te zien dat wij blij mogen zijn met de ziekenhuiszorg in Nederland. Hier in Bosnië moeten ze roeien met de riemen die zij hebben. Er is een zwaar te kort aan materialen en medicijnen waar wij in Nederland meer dan genoeg van hebben en zelfs onnodig van weggooien. Wat moeten wij blij zijn dat wij mogen wonen in een land waar wij het zo goed hebben” Aldus Ciska Klein Middelink, docent Gezondheidszorg College.

Ook nog andere instellingen bezocht
Daarnaast gingen de studenten en begeleiders aan de slag bij een instelling voor mensen met een handicap of psychische aandoening. Na een rondleiding bij deze instelling hebben zij hun handen uit de mouwen gestoken en hebben zij de binnenplaats voorzien van nieuwe bankjes en een aantal muren van een likje verf. Ook zijn de studenten en begeleiders nog bij een basisschool langs geweest, waar zijn na een rondleiding allerlei leuke activiteiten hebben gedaan met de kinderen.

Al met al was het bezoek aan Bosnië en Herzegovina een mooie, leerzame ervaring voor iedereen die erbij betrokken was.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Thuis in de huiskamer

De buurthuiskamers van het Leger des Heils vervullen een belangrijke plek in de Nederlandse samenleving. …