donderdag , 30 juni 2022

Terugkomdag voor Intensive Care-patiënten VieCuri

Na het succes van vorig jaar, organiseert ziekenhuis VieCuri ook dit jaar een terugkomdag voor ex Intensive Care patiënten en hun naasten. Een opname op de Intensive Care (IC) kan een ingrijpende ervaring zijn. Met soms nog langdurige gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Het in contact komen met lotgenoten helpt patiënten en hun naasten in het verwerkings- en acceptatieproces van de opname. IC-verpleegkundige Jolande Maneschijn: “Mensen kunnen met elkaar delen wat ze hebben meegemaakt, geven elkaar tips en geven zo hun ervaring een plekje.”

De IC-terugkomdag vindt plaats op donderdagmiddag 26 september. Het programma biedt in een informele setting de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen over de opname. Het leven na de IC staat centraal. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De bijeenkomst vindt plaats van 13.00–16.30 in het Auditorium op de tweede verdieping (route14) van VieCuri Venlo.

Door het oog van de naald
Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een aanzienlijk deel van de mensen die op een IC gelegen heeft, daar achteraf onder gebukt gaat. Ze hebben last van een stoornis, kunnen zich niet concentreren of gaan gebukt onder schaamte omdat ze als gevolg van een delier hallucinaties hebben gehad of agressief zijn geweest. Anderen kunnen zich juist niets meer van de periode herinneren. “Mensen zijn zich plotsklaps bewust geworden van hun kwetsbaarheid. Ze zijn door het oog van de naald gekropen. Dat maakt enorme indruk”, vertelt IC-verpleegkundige Jessie Wolters. “Mensen denken soms dat ze de enige zijn. Als we dan kunnen zeggen dat het heel normaal is, zie je vaak al dat er een hele last van de schouders valt.”

Aanmelden
VieCuri Medisch Centrum doet een oproep aan alle ex-patiënten van de IC en hun naasten om deel te nemen aan deze bijeenkomst, ervaringen te delen, vragen te stellen en vooral ook inzicht te krijgen in hoe verder te leven na een opname op de IC. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: nazorgpoli.ic@viecuri.nl.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

 

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …