dinsdag , 24 mei 2022
Gezond eten
Gezond eten

Tips voor gezond eten bij onregelmatige diensten

Veel mensen zijn tijdens nachtdiensten aangewezen op snoep- en snack automaten of afhaalrestaurants, en daar valt niet veel gezonds te kiezen. Bovendien wordt je biologische klok flink door elkaar geschud als je onregelmatige diensten draait, waardoor je stofwisseling op een laag pitje staat op momenten dat je juist zou moeten eten. Op een gezond gewicht blijven is dan een stuk moeilijker. Onderzoeken die hebben aangetoond dat er een sterke relatie is tussen overgewicht en ploegendiensten draaien, bevestigen dit.

Tips voor gezond eten bij onregelmatige diensten

Met onderstaande tips zorg je dat je zowel voor, tijdens als na je dienst gezond eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die voor een gezonde stofwisseling zorgen en je de juiste hoeveelheid energie geven om gedurende je hele dienst fit en alert te blijven.

Neem eten van thuis mee

Wat je in snoep- en snack automaten en afhaalrestaurants kunt krijgen, zit meestal boordevol suikers en ongezonde vetten. Die zijn een ware aanslag op je gezondheid en energieniveau. Probeer als het even kan eten van thuis mee te nemen.

Eet zo min mogelijk suikerrijke voeding

Van suikers krijg je meteen energie. Maar zo gauw als je bloedsuikerspiegel weer daalt, word je er hongerig, moe en lusteloos van. Dit is vooral onhandig als je nachtdiensten draait en je ogen al nauwelijks open kunt houden. Ook suikerhoudende energiedrankjes hebben dit effect en kun je om die reden beter niet drinken.

Vermijd vette en pittige voeding

Mensen die onregelmatige diensten draaien, hebben sneller last van brandend maagzuur. Dat kan versterkt worden door voeding die erg vet (bijvoorbeeld gefrituurde producten) of erg pittig is. Even laten staan dus.

Bron: https://aoow.nl/gezond-werken/eten/eten-tijdens-onregelmatige-diensten

Bekijk ook

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van …