Home / Column / Trainingen in de zorg

Trainingen in de zorg

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Mirjam Kaijer maandelijks een column. De column van deze maand: “Trainingen in de zorg”

‘Je mag het wat persoonlijker maken’, zegt regisseur Ingrid. Want waarom geef jij al 6 jaar trainingen in de zorg? Vanwaar die urgentie? Ik snap waarom ze het vraagt. Ik heb net mijn voorstelling: ‘Mij een Zorg’ aan haar laten zien. Een voorstelling waarin we verhalen vertellen over menselijke zorg en zelf geschreven liedjes zingen.

Ik vertel in mijn programma dat ik ooit voor een vriendin een klus overnam en intervisie ging geven aan een groep hulpverleners die werkten met dementerende bejaarden. De eerste casus ging over Hans die een collega had die een ijsklont bij een dementerende dame in haar nek had gegooid. Dan gilde ze zo grappig. Hij had er wat van gezegd en werd daarna genegeerd, Groepsdruk heet dat. Zo is mijn training ontstaan, na die gebeurtenis. Ik ben het lied: Mijnheer Alzheimer voor ze gaan zingen, van Joep van Het Hek. Ik merkte dat ik met muziek meteen een diepere laag bereikte en er sneller een goed gesprek ontstond. ‘Maar niet iedereen gaat dan trainingen geven Mirjam. Waarom jij wel? Dat wil het publiek weten.’

Ik weet het antwoord wel. Dat komt door mijn moeder. Toen ik 28 was bleek dat zij 2 hersentumoren had. Na de operatie was ze nog maar een schim van zichzelf. Als dochter rook ik onmiddellijk wie van de hulpverleners  de mens achter mijn moeders ziekte kon zien en wie niet. Het idee dat iemand mijn moeder  – kwetsbaar en afhankelijk- een ijsklont in haar nek zou hebben gegooid maakte me letterlijk misselijk. Het is mijn springplank geworden naar wat ik nu doe. Die avond pas ik mijn voorstelling aan. Het klopt, de cirkel is rond.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Mirjam Kaijer

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagramof Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …