donderdag , 30 juni 2022

Uniek pakket maatregelen tegen schadelijke effecten nachtdienst

Mensen die in de nachtdienst werken, hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. Een rapport van de gezondheidsraad aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte daar in oktober 2017 melding van. De Intensive Care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft om die reden een uniek pakket aan maatregelen geïntroduceerd om de schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Er zijn op de afdeling onder meer oranje en blauwe brillen, gezonde voeding en een energypod voor powernaps gekomen.

Astrid Salet, intensivist: “We moeten in het ziekenhuis goed voor onze patiënten zorgen én voor onszelf. Dat doen we nu nog te weinig. Na een bijeenkomst over burn-out besloot ik op mijn eigen afdeling tot actie over te gaan. Te beginnen bij het dragelijker maken van de nachtdienst.” Astrid Salet richtte zich op zaken die typisch zijn voor de nachtdienst. “Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord.”

Gezonde nachtvoeding en gekleurde brillen
De voeding werd onder de loep genomen met de koks van het ziekenhuis en tijdens de nachtdienst wordt nu voor voedzaam en gezond eten gezorgd. Mooi neveneffect is dat verpleegkundigen naar eigen zeggen in hun privéleven ook gezonder zijn gaan eten.

Op de Intensive Care zijn oranje en blauwe brillen geïntroduceerd. Dezelfde als piloten gebruiken om jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren. De blauwe brillen maken alerter en de oranje varianten weren blauw licht en verbeteren de kwaliteit van je slaap. IC-verpleegkundige Jacco Vermeulen: “Ik vind het heel goed dat er aandacht is voor dit onderwerp. Ook ik vind de nachtdienst pittig en ik merk dat de maatregelen me helpen om de dienst beter door te komen. Ik ben fitter in de nacht en slaap overdag veel beter.”

Powernap tijdens je dienst
“Het allermooiste is de energypod”, zegt Astrid Salet. “Die is uniek. Op een ICT-bedrijf na zijn wij de enige in Nederland die er één hebben staan. Hierin kunnen onze mensen een powernap doen tijdens hun dienst. Het is bewezen dat een powernap van twintig minuten je een energieboost geeft. Daar is de energypod dan ook op ingesteld.”

Onderzoek
Twee researchverpleegkundigen doen onderzoek naar de effecten van de maatregelen. “Onze verpleegkundigen geven aan zich nu al fitter te voelen. “Wij gaan er dus in ieder geval mee door”, aldus Astrid Salet.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …