dinsdag , 24 mei 2022

Vochtbalans belangrijk voor overleving bij nierpatiënten

Het meten van de hoeveelheid vocht in het lichaam van een nierpatiënt die wekelijks moet dialyseren, blijkt belangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Te veel of juist te weinig vocht in het lichaam zorgt bij deze patiënten voor een grotere kans op overlijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marijke Dekker, uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Dekker promoveert vandaag op dit onderwerp aan de Universiteit van Maastricht.

Dekker komt tot haar conclusie na een grootschalig dataonderzoek waarin patiëntgegevens werden verzameld van grote groepen hemodialyse patiënten over de hele wereld. Zij toont aan dat het belangrijk is om regelmatig de vloeistofhuishouding bij hemodialyse patiënten te meten. Hierdoor kan het team van nefrologen, hemodialyse verpleegkundigen en diëtisten de therapie beter afstemmen op de behoeftes van de patiënt, zoals het voorkomen van ondervoeding, het meten van ontsteking en het nastreven van de beste bloeddruk voor iedere individuele patiënt.

Dekker en haar begeleiders zijn naar aanleiding van dit onderzoek betrokken bij het opstellen van een internationaal advies voor de meest optimale behandeling voor bloeddruk en vochthuishouding bij hemodialyse patiënten. Deze vernieuwde werkwijze is inmiddels standaard-zorg in het Catharina Ziekenhuis/Elkerliek ziekenhuis en het Maastricht UMC+.

Wat is hemodialyse
Wereldwijd moeten meer dan 2 miljoen patiënten met slecht functionerende nieren meerdere malen per week naar het ziekenhuis om afvalstoffen en overtollig vocht te laten verwijderen door middel van een kunstnier.

MONDO-Initiative
De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis is in Nederland één van de grootste hemodialyse centra. Om de kwaliteit van de behandeling te evalueren en een verbetering in de uitkomsten van deze kwetsbare patiënten na te streven, neemt het Catharina Ziekenhuis samen met het Maastricht UMC+ al jaren deel aan een internationaal samenwerkingsverband: het MONDO-Initiative (Monitoring Dialysis Outcomes Initiative). Deze samenwerking is gestart om de gegevens te verzamelen van grote groepen hemodialyse patiënten die over de hele wereld worden behandeld. Deze grote hoeveelheden data helpen om te achterhalen welke factoren schadelijk zijn voor de verschillende groepen hemodialyse patiënten.

Dekker promoveert donderdag 17 september aan de Universiteit van Maastricht. Haar promotor is internist-nefroloog prof. Jeroen Kooman van Maastricht UMC+. Co-promotores zijn prof. Peter Kotanko van het Renal Research Institute New York en internist-nefroloog dr. Stijn Konings van het Catharina Ziekenhuis.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …