Home / Zorgspecial / Vol vertrouwen weer samen op pad

Vol vertrouwen weer samen op pad

‘We durven het nu allebei aan!’

Elke week gaan ze op pad. Vier cliënten van ’s Heeren Loo met drie begeleiders. De fietsen bepakt met zware fietstassen met folders om rond te brengen. Het lijkt zo gewoon, maar dat is het niet, want er is een heel traject aan vooraf gegaan. Begeleider Ferdi vertelt over Dirk Jan, een van de bezorgers, met wie hij inmiddels een goede band heeft opgebouwd. 

“Zes jaar geleden was Dirk Jan een onzekere man die, als de stress hem teveel werd, zichzelf verwondde of agressief gedrag liet zien. Met het hele team hebben we toen gekeken hoe we Dirk Jan meer veiligheid konden bieden. Nu verwondt Dirk Jan zichzelf niet meer, want hij heeft geleerd om te vertellen over wat hem dwars zit. Ook heeft hij meer zelfvertrouwen, waardoor nieuwe situaties minder eng zijn”.

Nieuwe dingen ondernemen
“Dirk Jan en ik hebben nu een goede band. Dat merk ik doordat hij ontspannen en zichzelf is. Ook praat hij veel meer als we samen werken. Dat vertrouwen is de basis om nieuwe dingen te doen. Dat gaat natuurlijk in overleg met zijn ouders. Het contact met hen is goed en zij willen graag dat Dirk Jan zich ontwikkelt.

Dirk Jan en ik hebben laatst een boodschap bij de Mediamarkt gehaald. Stap voor stap leg ik dan uit wat we gaan doen. Zo’n eerste keer is heel spannend, maar het is zo mooi dat het dan lukt. Niet alleen voor Dirk Jan maar ook voor mij als begeleider. Onlangs zijn we samen naar mijn huis gefietst om een glaasje sinas te drinken: deelnemen aan het verkeer, af- en opstappen bij het stoplicht, nieuwe indrukken. Dat had Dirk Jan vroeger niet gekund. We durven het nu allebei aan. 

‘Zo’n eerste keer is heel spannend, maar het is zo mooi dat het dan lukt’ 

De eerste keer de folders buiten het woonzorgpark rondbrengen was ook zo’n moment. Een nieuwe fietstas, een andere route en vreemde huizen. Steeds vertellen we wat er gebeurt. Elke keer opnieuw, tot het gewoon is. Dat maakt me trots: hij doet het toch maar. Zo wordt zijn wereld zowel letterlijk als figuurlijk steeds groter. Het is fijn om hem daarbij te kunnen helpen.”

‘s Heeren Loo helpt je verder
‘s Heeren Loo helpt mensen met een (verstandelijke) beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, met meer dan 125 jaar aan kennis en ervaring. Dat doen we samen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. Zo zorgen we samen voor een goed leven voor mensen met een beperking. Met 14.000 cliënten en 17.000 medewerkers verspreid over 1.100 locaties zijn we een van de grootste organisaties in de gehandicaptenzorg in Nederland.

Meer informatie? Kijk op: sheerenloo.nl/werken-bij

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

‘Door humor voelen ouderen zich juist meer serieus genomen’

In gesprek met QuaRijn wijkverpleegkundige Eline van Wijngaarden Van jongs af aan heeft mijn interesse …