woensdag , 25 mei 2022

Vrouwen minder rimpels door gezonde voeding

Rimpels voorkomen? Gezond eten kan daarbij helpen! Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt namelijk dat, door gezond eten, nieuwe rimpels voorkomen kunnen worden. Helaas voor de mannen geldt dit alleen voor vrouwen.

Vrouwen die fruit, vette vis en groente eten, krijgen minder snel nieuwe rimpels, dan vrouwen die ongezond eten. “Oude rimpels gaan er helaas niet mee weg, maar als je vanaf nu gezond eet, kan je daarmee de vorming van nieuwe groeven tegengaan”. Dat zegt hoofdonderzoeker Selma Mekić.

Dat komt omdat in dat gezonde eten anti-oxidanten en vitamines zitten. Die houden schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling tegen, waardoor de vorming van rimpels wordt tegengegaan.

Rimpels bij mannen

Hetzelde geldt helaas niet voor mannen die gezond eten. Hoe kan dat? “Dat zou kunnen doordat mannen een andere hormoonhuishouding hebben en ook omdat vrouwen een dunner huid hebben.” De rimpelvorming bij mannen is ook anders dan bij vrouwen, weet Mikić.

“Mannen krijgen op jongere leeftijd rimpels. En die zitten meer op de voorhoofd. Bij vrouwen ontstaan rimpels meer rond de bovenlip.”

Groot onderzoek

Mekić onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1140 mannen en 1613 vrouwen uit Rotterdam. “We hebben op een bepaald moment een 3d-foto van deze groep mensen gemaakt en met een bepaald computerprogramma gekeken hoeveel rimpels ze hebben. Tegelijkertijd hebben we de mensen naar hun eetpatroon gevraagd.”

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie.

Waarom alleen bij vrouwen?

Wat nieuwe rimpelvorming bevordert? Roken en alcohol. “Vooral bij vrouwen zorgt roken voor veel rimpels”, stelt de onderzoeker. Ook bewerkte producten met veel zout en snacks zorgen ervoor dat nieuwe rimpels meer kans krijgen.

Bron: RTLnieuws

 

 

Bekijk ook

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van …