woensdag , 29 juni 2022

Wat betekent alledaags geluk voor jou?

Voor Jeffrey betekent dat genieten van de kleine dagelijkse dingen. “Ik geniet ervan als ik zie dat een van onze bewoners even kan ontspannen doordat hij of zij rustig een kop koffie met me drinkt, me een grap vertelt of me simpelweg komt begroeten. Die kleine fijne contactmomentjes zijn fantastisch. Ik ben er voor deze mensen, ik kan hen helpen en mijn werk doet ertoe!” 

Drie jaar bij Driestroom
Na zo’n 12 jaar in een verpleeghuis te hebben gewerkt heeft Jeffrey Bal (36) in 2010 de overstap naar de gehandicaptenzorg gemaakt. “Voorheen had ik een beetje een ‘geitenwollensokken-idee’ bij de gehandicaptenzorg. Ik had de indruk dat het een sector is waarbij je niet echt onderdeel bent van de samenleving en je nadenkt en discussieert over zaken zonder goed tot de kern te komen. Tot ik er een keer ging kijken en zag dat mijn beeld eigenlijk helemaal niet klopte. Ik was meteen verkocht!” 

Inmiddels is Jeffrey drie jaar werkzaam bij Driestroom als persoonlijk begeleider. “Wat ik fijn vind bij Driestroom is dat de lijntjes met alle disciplines kort zijn. Ook wordt er een groot beroep gedaan op onze kennis en ervaring en wordt er vooral gedacht in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dit geeft ruimte om zorg te bieden die echt past bij de persoon, wat naar mijn idee bijdraagt aan een hogere kwaliteit van zorg. Dit vond ik al belangrijk tijdens mijn opleiding Social Work.”

Gestart als persoonlijk begeleider EMB
Jeffrey startte zijn loopbaan binnen Driestroom als persoonlijk begeleider en werkte met kinderen en jongvolwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). “De manier van communiceren vind ik prachtig bij deze mensen. Zij kunnen vaak niet woordelijk communiceren. Met kleine signalen, zoals een blik in de ogen, kunnen zij echter wel aangeven hoe ze zich voelen of wat ze willen. Het geeft me ontzettend veel energie als ik daarop kan inspelen en zo de aansluiting met hen vind. Het mooie aan het werken met deze doelgroep is dat iedere dag anders is. Hoewel ze in hoge mate afhankelijk van je zijn, kunnen ze je toch verrassen met de stapjes die ze maken. Geen grote stappen, maar ze worden wel gemaakt, hoe klein ze ook zijn. Dat ik daaraan kan bijdragen motiveert me enorm.” 

Inspelen op de behoeften
Op dit moment biedt Jeffrey bij woonlocatie Oude Graafseweg in Nijmegen, zorg, ondersteuning en begeleiding aan mensen met een lichte (LVB) tot matige (MVB) verstandelijke beperking en bijkomende (psychiatrische) problematiek met uiteenlopende begeleidingsvragen. “Wat ik belangrijk vind? Dat elke bewoner een fijne dag heeft. Daar help ik een handje bij. Met de één dans en wandel ik en met een ander heb ik een goed gesprek. Het is net waar iemand op dat moment behoefte aan heeft.”

Iedere dag is anders
“Ik draai zelf eigenlijk altijd avond- en nachtdiensten. In de avond doen we dingen samen, zoals eten, spelletjes of gewoon een kop koffie. Iedere bewoner is anders, heeft andere behoeften en maakt dagelijks dingen mee waar ieder op zijn of haar eigen manier op reageert. Daarnaast heb je per bewoner te maken met verschillende disciplines en verschilt de zorgvraag per bewoner en per dag. Wat vandaag werkt en nodig is, betekent niet dat dit morgen ook zo is. Iedere dag is anders en dat maakt het werk altijd uitdagend.” 

Werken als persoonlijk begeleider
“Als persoonlijk begeleider begeleid ik de bewoners, maar ben ik ook regievoerder. We werken namelijk met doelen die we samen met de bewoner en soms ook familie maken: Wat wil de bewoner? Wat zijn zijn of haar vragen? Waarin wil hij of zij zich ontwikkelen? Denk bijvoorbeeld aan iemand die graag een relatie wil. Of iemand die moeite heeft met de structuur van de dag en graag, zonder zich te verslapen, op tijd op het werk wil komen. Die doelen zetten we in een plan en daar gaan we aan werken. Als persoonlijk begeleider zorg ik onder andere dat het plan up-to-date blijft en dat de bewoner krijgt wat hij of zij nodig heeft. Wij zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk zijn en dat ze zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Daarbij is het goed om steeds te beseffen dat je een belangrijk onderdeel bent van hun leven. Het is een eer om dit werk te mogen doen.”

Nieuwsgierig geworden naar Driestroom?
Kijk eens op werkenbijdriestroom.nl en laat ons weten wat alledaags geluk voor jou betekent! 

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …