woensdag , 29 juni 2022

Week van de Opvoeding 2020: Staan en Opvallen

De tiende editie van de Week van de Opvoeding is een speciale, want juist in een periode als deze is aandacht voor opvoeding extra belangrijk. De Week van de Opvoeding begint op maandag 5 oktober en loopt tot en met zondag 11 oktober.

Het leven van kinderen, jongeren en ouders is de afgelopen maanden sterk bepaald door de coronamaatregelen. De druk op ouders is altijd groot, maar werd door de maatregelen nog groter. En hoewel de druk toeneemt, zien we dat ouders bovenal weerbaar en veerkrachtig zijn.

Welke factoren zorgen dat ouders zich fijn voelen in het ouderschap? En hoe kunnen professionals hier een versterkende rol in spelen? Want wanneer het goed gaat met de ouder, gaat het ook vaak goed met het kind. Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom is ‘Staan en Opvallen’ het thema van de Week van de Opvoeding 2020.

Opening van de Week
Tot voor kort waren de meeste gezinnen aan huis gebonden en hadden ze weinig direct contact buitenshuis, zelfs niet met de naaste familie en de beste vrienden. Lastig, want opvoeden doe je niet alleen maar samen met de familie, buurt, sportvereniging, school, gemeente en anderen. Iedereen in de omgeving heeft invloed op het kind en kan een rol in de opvoeding spelen.

De Week van de Opvoeding 2020 begint daarom op 5 oktober met een webinar, van 10.00 tot 11.30 uur, over mede-opvoeders: mensen uit de omgeving van een gezin die betrokken zijn bij opvoeden en opgroeien. Er wordt ingegaan op de essentiële waarde van medeopvoeders en de verschillende vormen van steun die zij kunnen bieden.

Veel activiteiten online
Naast de opening van de Week van de Opvoeding organiseren honderden organisaties in Nederland activiteiten die bijdragen aan de ontmoeting tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Op steeds meer plaatsen vindt deze ontmoeting dit jaar online plaats.

Daarnaast kunnen gezinnen tijdens de Week van de Opvoeding ook aan de slag met leuke activiteiten. Op basis van de ‘Elke dag iets leuks’-pagina is hiervoor onderstaande speciale Week van de Opvoeding-poster gemaakt.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …