zaterdag , 21 mei 2022

Met welke bril?

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Mirjam maandelijks een column. De column van deze maand: “Met welke bril?”

“Wil je met me mee naar de oogarts?” vraagt mijn vader. Hij is 88 en slecht ter been. Verder redelijk gezond, op wat kleine klachten na. “Geen probleem”, zeg ik en haal hem de volgende dag op.

Als we de wachtkamer inlopen is het vol. Het spreekuur loopt behoorlijk uit. Als we aan de beurt zijn opent een man van middelbare leeftijd de deur. “Mijnheer Kaijer”, komt u binnen. “Hoe gaat het met u?” vraagt hij vriendelijk. “Goed”,’ zegt mijn vader, “Al begin ik wel wat te rammelen.” “En met uw ogen?” “Prima”, zegt mijn vader. “Het is toch bijzonder dat u op uw leeftijd nog geen bril heeft”, zegt de arts vol bewondering. “Nooit gehad ook”, zegt mijn vader. “Alleen om te lezen.”

“En na de staaroperatie geen klachten gehad?” “Nee”, zegt hij en kijkt de arts dankbaar aan. “Nog bedankt dokter, u bent een echte vakman. U heeft het geweldig gedaan.” Hij meent het uit de grond van zijn hart. Ik zie aan de reactie van de arts dat hij dergelijke complimenten niet elke dag krijgt.

Patiënten zijn tegenwoordig best mondig. Geven het aan als dingen fout gaan. En dat is een prima ontwikkeling. Maar als een operatie goed is verlopen, dan mag dat ook benoemd worden. Mijn vader heeft daar letterlijk oog voor. Ook bij het weggaan geeft hij weer een compliment. Wat dat betreft is het maar net door welke bril je naar je arts kijkt. Die van mij vader is overduidelijk rosé.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Mirjam Kaijer

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …