donderdag , 30 juni 2022

Wereld Bloeddonordag 2018: bloeddonors blijven nodig

Dat 330.000 Nederlandse donors vrijwillig bloed geven is bijzonder. Want de waarde van bloeddonorschap is onbetaalbaar. Als donor geef je patiënten de kans om weer gezond te worden, gezond te blijven of een betere kwaliteit van leven te ervaren. Er zijn jaarlijks 20.000 levens in Nederland gered dankzij een bloedtransfusie of toediening van bloedproducten. Bloeddonors zijn hard nodig!

Het geven van bloed is dus een humanitaire daad. En het mogen ontvangen van bloed kan alleen worden uitgedrukt in dankbaarheid. Die dankbaarheid staat centraal tijdens Wereld Bloeddonordag op 14 juni. Op deze dag komen op 28 bloedbanken patiënten (tevens ontvangers van bloedproducten) langs om bloeddonors persoonlijk te bedanken. Een indringende en waardevolle ontmoeting waarbij donors in levende lijve iemand de hand kunnen schudden die, zonder hun bloeddonatie, dat misschien nooit meer had kunnen doen.

Donors blijven nodig #MissingType
Ruim 330.000 Nederlanders hebben vorig jaar zo’n 721.000 bloeddonaties gedaan. De meesten geven bloed omdat ze graag belangeloos iets voor de maatschappij willen betekenen. Die donors zijn voor patiënten van levensbelang om ze te blijven voorzien van bloedtransfusies, bloedproducten of plasmageneesmiddelen.

Sanquin draagt daarom rondom Wereld Bloeddonordag bij aan de internationale campagne #MissingType door particulieren, bedrijven en overheden te enthousiasmeren de letters A, B, en O (de aanduidingen van bloedgroepen) uit hun beeldmerk, naam of logo te halen. Met het verdwijnen van deze ‘bloedgroepen’ in de omgeving symboliseren we het gat dat valt als die bloedgroepen niet worden gedoneerd. Op een warme en hartelijke manier worden mensen via hun bloedgroep aangesproken om zich aan te melden als donor, dan wel om te komen doneren als ze daartoe zijn uitgenodigd. Elke donatie telt!

Over Sanquin
Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren.

Ook bloeddonor worden? Meld je aan!

Bron: Sanquin

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …