woensdag , 29 juni 2022

Wetenschappelijk onderzoek: biodynamisch lichtsysteem remt dementieklachten

Het nabootsen van natuurlijk daglicht door een biodynamisch lichtsysteem heeft een remmende werking op dementieklachten, zo hebben wetenschappers verbonden aan de Mental Health Care Organisation van de GGZ Eindhoven vastgesteld. In een artikel in het toonaangevende Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour stellen zij dat een lichtsysteem dat natuurlijk daglicht nabootst ervoor zorgt dat de ernst van neuro-psychiatrische symptomen (met name op het gedrag) vermindert. Het eerste, vrijstaande biodynamische lichtsysteem dat een remmende werking op dementieklachten heeft, is ontwikkeld door het op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde Sparckel.  

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Met een snel vergrijzende en steeds ouder wordende bevolking is de verwachting dat het aantal dementiepatiënten de komende jaren verder toeneemt, tot zelfs een half miljoen Nederlanders. Een geneesmiddel tegen dementie bestaat (nog) niet. Een biodynamisch lichtsysteem is dan ook vooral een middel om de ontwikkeling van dementie bij patiënten af te remmen.

Langer en beter slapen
Maarten Voorhuis, CEO van Sparckel: “Zorgbehoevenden – zoals dementiepatiënten – ondervinden vaak een tekort aan natuurlijk daglicht, bijvoorbeeld omdat ze veelal binnenshuis verblijven. Dat gebrek aan daglicht is van negatieve invloed op hun biologische klok: ze zijn onrustig en slapen slecht. Een biodynamisch lichtsysteem compenseert het tekort aan daglicht. Er is aangetoond dat dementiepatiënten die gebruikmaken van een biodynamisch lichtsysteem tot 100 minuten langer en beter slapen, en bovendien minder uit bed komen. Een goede nachtrust bevordert hun herstel van lichaam en geest, waardoor ze minder neuro-psychiatrische symptomen vertonen. Bovendien zijn medisch personeel en mantelzorgers minder belast als patiënten doorslapen en overdag minder onrustig zijn. In het onderzoek is ook vastgesteld dat bij een toename van de nachtelijke onrust en daarmee de belasting voor de mantelzorgers, de kans op opname van de patiënt in een zorginstelling met factor tien toeneemt.”

Aanvullend onderzoek
De komende tijd volgt meer wetenschappelijk onderzoek naar de uitwerking die het biodynamische lichtsysteem Sparckel op zorgbehoevenden in het algemeen en dementiepatiënten in het bijzonder heeft. Momenteel vindt in de Brabantse proeftuin dementie – onderdeel van Zorgnetwerk Midden-Brabant – bijvoorbeeld aanvullend praktijkonderzoek plaats onder Brabantse dementiepatiënten.

Over Sparckel
Sparckel – in 2011 opgericht door eigenaar en CEO Maarten Voorhuis – is een jong en vernieuwend bedrijf dat succesvol het eerste vrijstaande biodynamische LED-lichtconcept ter wereld heeft bedacht, ontwikkelt, produceert en in de markt zet. De missie is om mensen te helpen met de gezonde aspecten van licht. Sparckel, gevestigd in Twice op de High Tech Campus in Eindhoven, heeft voor de ontwikkeling van het biodynamische lichtsysteem samengewerkt met de TU/Eindhoven en Fontys Hogescholen.

Meer informatie is te vinden op www.sparckel.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

 

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …