dinsdag , 5 juli 2022

Wetenschappers hebben app tegen vaccinatie-angst klaar

Nederlanders zullen binnenkort gevaccineerd gaan worden tegen Covid-19. Maar naar schatting heeft minstens 35% van alle mensen prikangst. Hoofdonderzoekster dr. Elisabeth Huis in ’t Veld kreeg een NWO beurs om een artificial intelligence (AI) algoritme te maken dat op basis van warmtebeelden van het gezicht kan meten en voorspellen of iemand flauwvalt. Dit algoritme is nu geïmplementeerd in een smartphone game die mensen kunnen downloaden. Het is de bedoeling dat ze het spelen vlak voor de prik, in de wachtkamer.

‘Prikangst is niet alleen vervelend, maar die angst maakt je ook weer gevoeliger voor vervelende lichamelijke paniekreacties. Hierdoor kan je in een negatieve spiraal van angst en flauwvallen terechtkomen. Het lastige, ook voor het zorgpersoneel, is dat mensen heel slecht in staat zijn om deze negatieve reacties op tijd te signaleren. Onze app kan deze groep mensen helpen’, zegt Huis in ’t Veld.

Geen aanwijzingen voor flauwvallen en angst
Toen zij voor het eerst een bloeddonor zag flauwvallen bij bloedbank Sanquin, viel het haar op de donor vlak daarvoor nog zei dat het goed met haar ging. Tegen de tijd dat een donor of patiënt angstig, misselijk of duizelig wordt, is het vaak al te laat om effectief in te grijpen. Voor de gezondheidszorgmedewerker is dat lasting: op het moment dat de patiënt al angstig, bleek of zweterig binnenkomt, is hij of zij vaak niet meer ontvankelijk voor geruststelling. Het probleem? De nervositeit voor het prikken begint al ruim voordat er geprikt wordt, soms al dagen voor de afspraak, en zeker gedurende het wachten in de wachtruimte.

De prikangst heeft bij veel mensen ernstige gevolgen: zo vermijden ze bijvoorbeeld artsen, de tandarts, en vaccinaties. En als mensen al de stap naar de gezondheidszorg durven te nemen, duurt een simpele bloedafname of injectie gemiddeld 20 minuten langer dan nodig. Bijna 20% van de mensen die bang is voor naalden heeft in eerder onderzoek aangegeven geen vaccinatie te durven halen, wat dus ook een behoorlijke impact kan hebben als er een corona-vaccin beschikbaar komt.

Prikangst ook (kostbaar) probleem voor gezondheidszorg
Huis in ‘t Veld ontwikkelde de hypothese dat onbewuste processen in de hersenen en het autonome zenuwstelsel hier een rol spelen, en kreeg een Veni-beurs voor haar FAINT (FAcial INfrared Thermal imaging in the prevention of needle induced fainting) onderzoek. Zij werkt samen met Judita Rudokaité met wie de app is ontwikkeld. Beiden zijn ook verbonden aan het department of Donor Medicine Research van Sanquin, Amsterdam.

Het algoritme nu houdt tijdens het spelen in de gaten of er signalen van angst of flauwvallen zijn – op basis van wat het via de selfie camera meet in je gezicht, zoals bleek worden. Door dit spel te spelen vóór het prikken, zijn mensen hopelijk rustiger bij de prik zelf, en ook meer ontvankelijk voor de donorassistente of zorgmedewerker. Dit is de basis van de start-up AINAR, gesteund door Sanquin en Iqonic.

De game is gratis te downloaden op de iPhone via www.ainar.io en spelers kunnen feedback geven om het te verbeteren. Er komen géén naalden voor in het spel. Het enige wat je hoeft te doen is puzzels oplossen door ze in te kleuren met je vinger, en je feedback door te geven door met het AINAR-team te chatten.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …