dinsdag , 5 juli 2022

Zo beveilig je je thuisnetwerk met behulp van een VPN

Vanwege het coronavirus werken zorgprofessionals – wanneer dat mogelijk is – zoveel mogelijk thuis. Veel van die thuiswerkers gebruiken tijdens het werk hun privécomputer, ook voor het raadplegen en aanvullen van vertrouwelijke patiëntendossiers. De eigen computers en thuisnetwerken zijn echter vaak minder goed beveiligd dan het wifi-netwerk op kantoor. Een VPN zorgt voor beveiliging van je netwerk. Maar hoe werkt dat en waar moet je op letten?

Omdat de zorg overbelast raakt, is er juist onder zorgpersoneel veel bereidheid om thuis te werken voor zover dat kan. Zij krijgen immers van dichtbij mee hoe hoog de druk op collega’s is. Veel zorgprofessionals die een kantoorfunctie vervullen, werken nu vanuit huis. Zo beperken ze onderling contact en voorkomen ze verdere verspreiding van het coronavirus.

Beperkte beveiliging thuisnetwerk
Voor zorgprofessionals is het van groot belang dat zij vertrouwelijk omgaan met de persoonsgegevens uit patiëntendossiers. Dat maakt het extra belangrijk om te zorgen van een goede beveiliging voor het thuisnetwerk en privécomputer.

Die beveiliging houdt vaak op bij een firewall en virusscanner. Dit biedt echter onvoldoende bescherming om écht veilig te kunnen werken. Cybercriminelen of hackers kunnen namelijk (als ze eenmaal je netwerk of computer binnengedrongen zijn) alle gegevens die je verwerkt te pakken krijgen.

Het is overigens niet per definitie gevaarlijk om op een thuiscomputer te werken. Er zijn echter wel meer risico’s aan verbonden wanneer gegevens niet versleuteld worden. Dat versleutelen is een extra beveiliging op gevoelige data zoals patiëntendossiers. Als je gegevens altijd versleuteld zijn op internet, dan kunnen kwaadwillenden die gegevens niet zomaar meer uitlezen.

Beveiliging van patiëntgegevens met een VPN
Het is dus zaak dat je als zorgprofessional gegevens versleutelt. Dat klinkt erg technisch, maar gelukkig zijn er programma’s die dit voor je kunnen doen. Versleutelen doe je met behulp van een VPN.

Zo’n Virtueel Privénetwerk laat al jouw internetverkeer lopen via een extra server. Die server zorgt voor een aantal dingen: het verandert je IP-adres en versleutelt je gegevens met behulp van encryptie. Daardoor kunnen andere internetgebruikers niet meer achterhalen wie jij bent, waarvandaan je werkt en welke gegevens je verwerkt.

Er zijn overigens meerdere opties voor het inschakelen van een VPN. Iedere aanbieder heeft weer zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Zo zijn er verschillende encryptie-protocollen voor het versleutelen van je gegevens. Het ene protocol beveiligt gegevens nog beter dan de ander, maar in sommige gevallen zorgt dit voor trager internet.

Meest veilige VPN’s
VPNGids testte de verschillende VPN-protocollen en concludeert dat OpenVPN het beste protocol is voor het versleutelen van je gegevens, zonder dat dit ten koste gaat van je internetsnelheid.

Bij het uitkiezen van een VPN is het daarom verstandig om erop te letten dat de VPN-aanbieder gebruikmaakt van het OpenVPN protocol. Op de website van VPNGids vind je beoordelingen van allerlei VPN-aanbieders op een rijtje. Op basis van deze VPN reviews kun je gemakkelijker een keuze maken voor de meest geschikte VPN.

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …