woensdag , 29 juni 2022

Zorgverleners bundelen krachten in wijksamenwerkingsverbanden in Zuid-Holland Noord

‘Betere samenwerking verhoogt de kwaliteit van zorg en leidt tot het efficiënter inzetten van ieders expertise’

In heel Nederland is er een beweging gaande naar nauwere samenwerking tussen zorgverleners in dezelfde wijk of hetzelfde dorp. Er ontstaan steeds meer zogenoemde wijksamenwerkingsverbanden, van waaruit ‘de juiste zorg op de juiste plaats’ wordt geboden aan de inwoners.  

In een wijksamenwerkingsverband (wsv) bundelen huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, diëtisten en andere zorgverleners hun krachten. Betere samenwerking verhoogt de kwaliteit van zorg en leidt tot het efficiënter inzetten van ieders expertise, zo is de achterliggende gedachte. Op landelijk niveau zijn daarom, onder andere vanuit de overheid en zorgverzekeraars, afspraken gemaakt om de organisatiegraad en samenwerking in de eerste lijn te versterken. Ook zorgt een wsv voor verbinding met andere zorgaanbieders, bijvoorbeeld de thuiszorg, en het sociaal domein. 

Niet meer shoppen voor behandeling
Een recent voorbeeld van een nieuw wijksamenwerkingsverband is wsv Hillegom. Begin oktober werd de oprichtingsakte getekend bij de notaris. “Een heuglijk moment”, reageert Edwin Wallaart, huisarts en voorzitter van wsv Hillegom. “Hiermee voorzien we in de behoefte om zorgverlening gezamenlijk, vanuit verschillende disciplines, te organiseren. 

Door afspraken te maken over bijvoorbeeld taakverdeling, verwijzingen of het middelengebruik, krijgen patiënten de juiste zorg en hoeven ze niet meer te shoppen voor een behandeling.” Veel zorgverleners in Hillegom hebben hun interesse al kenbaar gemaakt om aan te sluiten bij het wsv, aldus Wallaart. 

Voorbereidingen wijksamenwerkingsverband
Het bestuur van wsv Hillegom mikt op 1 april 2021 als datum dat het wsv daadwerkelijk van start gaat. In de tussentijd worden verdere voorbereidingen getroffen in samenwerking met ROHWN, de regionale zorggroep voor Zuid-Holland Noord waar meerdere wijksamenwerkingsverbanden bij zijn aangesloten. 

“Zonder ROHWN hadden we niet op dit punt gestaan”, zegt Wallaart. “Ze beschikken over veel expertise en ervaring op dit gebied, daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Nu is het zaak om door te pakken.”

Kijk voor meer informatie over wijksamenwerkingsverbanden inZuid-Holland Noord op: www.rohwn.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …